Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami .*.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

peklowanej szynki z prosięcia 1,5 kg
oliwa 120 ml
miód pitny 100 ml
żołądkowa gorzka 50 ml
gałązka rozmarynu 4 szt
ząbek czosnku 2 szt
Goździki całe Prymat 8 szt
marynata piwno-miodowa łyżka 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami .*.

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.

Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.

Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 07.04.2011 23:17
pyszności
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
Jaheira11 05.03.2011 22:09
wygląda apetycznie
Jaheira11 05.03.2011 22:09
wygląda apetycznie
Magdalena80 12.02.2011 21:56
smakowita rewelacja
Misiek1 09.02.2011 12:29
fantastycznie musi smakować
Babciagramolka 09.01.2011 17:24
Szyneczka z młodego prosiaczka w miodzie i z rozmarynem- rarytas
Barbara55 14.11.2010 15:43
coś fajnego i konkretnego
gryczyn 17.08.2010 09:10
Aż ślinka cieknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak