Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z otrębową kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 44 dag
ser śmietankowy 10 dag
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
stopione masło 10 dag
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
kruszonka
zimne masło 5 dag
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
otręby pszenne 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta
DODATKOWO:
jabłka 3 sztuki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z otrębową kruszonką

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. Kruszonka: Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe). Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 05.06.2013 15:39
pyszniutkie te bułeczki
IZABELA29 06.08.2012 08:54
na śniadanko akurat
Agnieszka_B 25.02.2012 13:50
A mi się marzy taka bułeczka na śniadanie:)
kupiska 23.02.2012 15:42
ładnie wyglądają,zjadłabym sobie teraz taką świeżutką upieczona bułeczkę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak