Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół wołowy Joli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szponder wołowy 1 kg
marchewka 1 szt
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
kostka wołowa 2 szt.
woda 2,5 litra
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół wołowy Joli

Kroki postępowania

1
Obieramy i myjemy warzywa, Układamy w garnku 3 kawałki mięsa wołowego , warzywa, przyprawy, dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Krok 1 - Rosół wołowy Joli foto
2
Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy do smaku kostki wołowe, 1 łyżeczkę cukru (mięso szybciej zmięknie) i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie.
Krok 2 - Rosół wołowy Joli foto
3
Podajemy z makaronem. Wyjmujemy mięso i marchewkę, kroimy je w kostkę i wkładamy na talerze.
Krok 3 - Rosół wołowy Joli foto
4
Rozlewamy rosół , dekorujemy natką pietruszki .
Krok 4 - Rosół wołowy Joli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.12.2012 21:26
taki rosół to nie tylko pyszna zupka, ale świetna baza do sosów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak