Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułeczki z otrębami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
otręby pszenne 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżeczki
jogurt grecki 1/3 szklanki
białko do posmarowania
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułeczki z otrębami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pszenne bułeczki z otrębami foto
2
Mąkę pszenną typ 650 wymieszać z otrębami i solą.
Krok 2 - Pszenne bułeczki z otrębami foto
3
Do sypkich składników dodać oliwę, jogurt i rozczyn, wymieszać.
Krok 3 - Pszenne bułeczki z otrębami foto
4
Zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było kleiste, dodać więcej mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Pszenne bułeczki z otrębami foto
5
Po tym czasie ponownie je zagnieść. Rwać z ciasta małe kawałki, formować z nich kulki, lekko je spłaszczyć i układać na wysmarowanej blasze (można zrobić nacięcia, ale nie jest to konieczne). Zostawić do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 5 - Pszenne bułeczki z otrębami foto
6
Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 6 - Pszenne bułeczki z otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 10.07.2012 22:03
piękne i rumiane
ziutula
ziutula 23.02.2012 13:49
domowe buły i chleb najlepszy na świecie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak