Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakochane misie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka pszenna 1 szklanka + 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
Na krem maślany:
masło 10 dag
cukier puder 1/2 szklanki
mleko 1 łyżka
DODATKOWO:
lukier plastyczny
konfitura malinowa
syrop jagodowy
syrop malinowy
śmietana 30% 150 ml
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakochane misie

Kroki postępowania

1
Potrzebować będziemy także: tłuszcz do wysmarowania formy,
bułkę tartą do wysypania formy
1 usztywniacz do śmietany
kolorowe pisaki spożywcze
serce z czerwonego marcepanu

Przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do prostokątnej formy (o wymiarach około 26-36 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy (Ciasto możemy także podzielić na dwie części i do jednej dodać kilka kropli np. niebieskiego, a do drugiej czerwonego barwnika spożywczego i upiec w mniejszych blaszkach, ale wtedy czas pieczenia należy odpowiednio skrócić).
Krok 1 - Zakochane misie foto
2
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wycinamy z niego dwa misie (ja wycięłam je z kartki, a następnie nożem "odrysowałam" ich kształt w biszkopcie), które kroimy w poziomie na 2-3 kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i usztywniaczem.
Krok 2 - Zakochane misie foto
3
Dolne płaty ciasta polewamy: jeden syropem jagodowym, drugi syropem malinowym i smarujemy odpowiednio kilkoma łyżkami konfitury jagodowej lub malinowej oraz bitą śmietaną.
Krok 3 - Zakochane misie foto
4
Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy górnym płatem (jeśli mamy 3 płaty z każdego misia, to drugi płat również smarujemy konfiturą i bitą śmietaną). Przygotowujemy krem maślany: miękkie masło miksujemy dokładnie z mlekiem i cukrem pudrem.
Krok 4 - Zakochane misie foto
5
Kremem dokładnie smarujemy wierzch oraz boki obu miśków. Wkładamy do lodówki, aby krem stwardniał.
Krok 5 - Zakochane misie foto
6
Przygotowujemy lukier zgodnie z przepisem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/208705/lukier-plastyczny.html Lukier rozwałkowujemy.
Krok 6 - Zakochane misie foto
7
Niebieski wykładamy na misia z konfiturą jagodową, a różowy na ten z konfiturą malinową. Dekorujemy pisakami spożywczymi i ustawiamy misie tak, aby dotykały się łapkami. Łączymy serduszkiem wyciętym z czerwonego marcepanu.
Krok 7 - Zakochane misie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.02.2012 00:04
ciężko je rozdzielać
anja3107 23.02.2012 21:45
ekstra misie
Misiabe 23.02.2012 15:48
oj schrupała bym kawałek
Agnieszka_B 23.02.2012 15:13
Śliczne misie. szkoda byłoby je zjeść:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak