Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier plastyczny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
woda 35 ml
glukoza 5 dag
cukier puder 40-50 dag
czerwony barwnik spożywcze

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier plastyczny

Kroki postępowania

1
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i ciągle mieszając dodajemy glukozę (garnek stawiamy na bardzo małym ogniu i uważamy, aby składniki się nam nie zaczęły gotować). Wsypujemy 40 dag cukru pudru i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Lukier plastyczny foto
2
Ściągamy garnek z ognia i zagniatamy dokładnie do czasu, aż lukier konsystencją będzie przypominał plastelinę (w razie potrzeby dosypujemy powoli cukru pudru).
Krok 2 - Lukier plastyczny foto
3
Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czerwony, a do drugiej niebieski barwnik (po kilka kropli) i zagniatamy do czasu aż uzyska jednolity kolor.
Krok 3 - Lukier plastyczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 15.03.2012 10:16
musze wypróbować ten przepis.
BernadettaP 23.02.2012 06:55
sylwia/sytofala, ja używam żelatyny, którą się rozpuszcza w gorącej wodzie i nie mam problemu z rozpuszczeniem :)
sylwia / sytofala 22.02.2012 22:30
Też sama ją robię , tylko ja zalewam najpierw żelatynę zimną wodą , a gdy napęcznieje to ją podgrzewam , wtedy łatwiej się rozpuszcza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak