Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
oliwa 100 ml
Stek z grilla Prymat 3 g
ser pleśniowy 120 g
cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat 3 g
żółta papryka 1/2 szt
zielona papryka 1/2 szt
pomidorki cherry 4 szt
awokado 1 szt
sok z cytryny 10 ml
liść mięty 1 szt
jogurt gęsty 200 ml
papryka czerwona 1/2 szt
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki.
Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla Prymat.
Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.
Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 15.05.2011 23:29
brzmi naprawdę zachęcająco...
Jaheira11 14.04.2011 23:29
ciekawe połączenie
szajba2 04.03.2011 15:10
nie jadam spleśniałych serów
Tika4444 20.01.2011 11:59
bardzo fajne
Barbara55 14.11.2010 15:43
fajne tylko pleśń nie potrzebna
Patrycja40 20.06.2010 12:45
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak