Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIEMNIACZANE MUFFINKI NADZIEWANE MIĘSEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 300 gram
ziemniaki 600 gram
marchewka 1 szt
por (biała część) 1/2 szt
masło 2 łyżki
śmietanka 22% 200 ml
jajko 2 szt
sok z cytryny 1/2 szt
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
tłuszcz do smażenia
czosnek 2 ząbki
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Musztarda chrzanowa Prymat 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZIEMNIACZANE MUFFINKI NADZIEWANE MIĘSEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Mięso zmielić,dodać jajko,zmiażdżone ząbki czosnku,dwie łyżki bułki tartej,łyżkę musztardy chrzanowej PYRMAT,sól,pieprz i wrobić na gładką masę.Z mięsa uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i usmażyć je na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron,smażyć około 5-6 minut.Ziemniaki i marchew obrać ugotować do miękkości,ostudzić.Marchew pokroić w plastry a ziemniaki przepuścić przez praskę.Pora drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła przez około 2-3 minuty.Do ziemniaków dodać pora zeszklonego na maśle,jajko,mąkę pszenną i ziemniaczaną sól,pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.Formę do pieczenia muffinek taką na 12 sztuk wysmarować masłem i nakładać ciasto ziemniaczane do połowy wysokości do każdej włożyć do środką podsmażoną mięsną kulkę i 2-3 plasterki ugotowanej marchewki,przykryć pozostałym ciastem do pełna,docisnąć ciasto do dna i wyrównać powierzchnię każdej z muffinek za pomocą łyżeczki zamoczonej w stopionym maśle,Piekarnik nagrzać do 180 stopni(góra-dół)i piec muffinki około 35-40 minut aż się zarumienią.Wlać śmietankę do rondelka,zagotować gdy śmietanka zacznie gęstnieć zdjąć z ognia,odlać 4 łyżki do kubeczka,dodać 3 łyżki musztardy chrzanowej PRYMAT,wymieszać i wlać do reszty śmietanki,postawić ponownie na ogniu i gotować aż sos zgęstnieje,doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem oraz natką pietruszki.Gotowe muffinki lekko przestudzić,delikatnie wyjąć z formy,ułożć na talerzach i podawać polane sosem.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 17.01.2014 21:47
pyszne mufinki
Krystyna32 19.11.2012 09:35
pycha
teresa18 01.11.2012 19:58
pyszności
kuklik 29.10.2012 10:11
rewelacja na 6
zdeba 02.09.2012 17:13
Do tej pory robiłam tylko na słodko muffiny, czas spróbować mięsnych :)
Łukasz15 21.06.2012 09:26
pycha
KOBRA 14.06.2012 22:45
koniecznie muszę wypróbować
Ewelina38 23.05.2012 22:16
takich jeszcze nie jadłam ale bardzo smacznie wyglądają
Betka 10.05.2012 20:53
pycha;)
Norgiusz 01.05.2012 09:36
super
zuzanna_z 29.04.2012 16:58
koniecznie musze zrobić
gacopierz23 22.04.2012 13:34
ślicznie wyglądają
Beatris 18.04.2012 21:03
Bardzo pomysłowa potrawa. Smakowicie wyglądają.
anula250 05.04.2012 21:28
świetne :)
Seba 04.04.2012 09:46
pycha
fictor123 27.03.2012 07:29
naprawdę pomysłowe
Wacław 19.03.2012 11:09
smaczne,
olkaaa 09.03.2012 07:56
jeszcze takich nie jadłam
AGNIESZKA103 06.03.2012 18:21
smakowicie sie do mnie usmiechaja
mirosława4 04.03.2012 16:15
ależ apetyczne !
Mariusz10 03.03.2012 21:27
bombowa przystawka
rjustysia 28.02.2012 12:06
Dosyć oryginalne, ale sprawiają wrażenie niesamowicie pysznych :)
anemon 26.02.2012 18:27
Świetny pomysł i świetne wykonanie.
MAR3STA 24.02.2012 17:50
ękstra pomysł!
ttrytka 23.02.2012 13:30
ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak