Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany udzieć

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 1 kg
wędzony boczek kilka plasterów
sól szczypta
pieprz szczypta
tymianek szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
czubryca szczypta
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany udzieć

Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić . Następnie wykroić z niego kości , rozłożyć na desce , przykryć przezroczysta folią .i za pomocą tłuczka równomiernie rozbić .Indyka posypać przyprawami , owinąć w folie i włożyć do lodówki na kilka godzin . Po tym czasie udziec rozłożyć na płasko i ułożyć na nim po kilka plasterków boczku oraz paski papryki .Mięso zawinąć w rulon i związać za pomocą grubej nici . Skropić olejem.Indyka ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piekarnik rozgrzać do temp. 200-220 stopni C. i piec mięso przez 15 minut . Następnie zmniejszyć temp do 180 stopni C. i piec jeszcze około 1 godzinę . Udziec z indyka podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak