Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulki w sosie cebulowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 7 szt.
olej roślinny do smażenia
cebula biała 1 szt.
mąka tortowa 1,5 łyżki
sól do smaku
woda ile trzeba

Przepis i sposób przygotowania na: Pulki w sosie cebulowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki myjemy, po czym wkładamy do garnka, zalewamy wodą, i gotujemy do miękkości. Można lekko posolić.
Krok 1 - Pulki w sosie cebulowym foto
2
Ugotowane ziemniaki obieramy ostrożnie ze skórek.
Krok 2 - Pulki w sosie cebulowym foto
3
Cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Pulki w sosie cebulowym foto
4
Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie.
Krok 4 - Pulki w sosie cebulowym foto
5
Do smaku dodajemy sól oraz pieprz. Następnie dolewamy wodę - niecałą szklankę i mieszamy. Sos należy zagotować.
Krok 5 - Pulki w sosie cebulowym foto
6
Takim sosem polewamy pulki (nasze ziemniaki). Smacznego!
Krok 6 - Pulki w sosie cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 22.02.2012 17:17
mnie też zastanawiała nazwa ;) fajny ten sos :)
ziutula
ziutula 22.02.2012 17:11
moje ulubione pulki- pulczi....często robię do różnych potraw...
Marlena/Kinia 22.02.2012 14:57
Pulki - tak na Kaszubach nazywamy gotowane ziemniaki ze skórkami.:)
agnieszka137 22.02.2012 14:43
Zaglądnęłam tu, bo zastanawiałam się co to PULKI :))) teraz już wiem:) Danie jest ok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak