Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sól lniana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

siemię lniane 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sól lniana

Siemię lniane wsypuję na suchą patelnię. Prażę 2-3 minuty, po czym dodaję sól morską. Mieszam i podgrzewam kolejne 4-5 minut. Następnie przesypuję do moździerza i ucieram. Ja ucieram mniej więcej 50/50 (50% proszku 50% całych ziaren), ale tutaj możemy działać wg upodobania - można bardziej sproszkować lub mniej. Sól doskonale zastępuję zwykłą sól szczególnie w sałatkach i surówkach. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 28.06.2012 09:47
Interesujące.
kuklik 09.03.2012 08:10
dobry sposób na przemycenie tego czego samego by się nie zjadło
jolajka 29.02.2012 08:13
dzięki, pewnie spróbuję zrobić taką sól
pacpaw 27.02.2012 20:51
przy takiej ilości siemienia nie ma mowy o jakimkolwiek oleju w postaci płynu. Z tego co pamięta jedynie patelnia lekko błyszczy. Podczas ucierania len tez się proszkuje bez wydzielania tłuszczu.
jolajka 27.02.2012 12:29
a czy z tego lnu nie wydobywa się olej i nie powoduje ,że sól jest mokra, czy to prażenie temu zapobiega?
smakowita 26.02.2012 20:50
super pomysł
freekate 26.02.2012 07:38
ciekawe
BernadettaP 24.02.2012 14:47
super !
Kasiax18 24.02.2012 14:27
fajne
1j1o1l1a1 23.02.2012 16:00
interesujące :)
pacpaw 22.02.2012 19:56
podobnie jak gomasio (sól sezamowa) dzięki obecności dodatkowego składnika sól podnosi swoje walory smakowe. Sól smakową może używać praktycznie wszędzie tam gdzie solimy bezpośrednio produkty (pomijamy np. zupy gdzie sól się rozpuszcza). A więc możemy jej użyć do np. panierki, sałatek, posolić pomidora na kanapce itd. Lniana jest o tyle lepsza od sezamowej, że nie straszna jej drobna wilgoć (sezam "łapie" wodę) także tej najczęściej używam do sałatek i surówek, wszędzie tam gdzie wydziela się woda. Jeśli chodzi o zdrowie to o zaletach siemienia (czy sezamu) nie muszę chyba wspominać. Taka sól to tez jest dobry sposób na "przemycenie" dobroczynnego działania siemienia do organizmu - jak wiemy solimy często, a jak często jemy siemię lub sezam?
SmacznaPyza 22.02.2012 14:27
też nie słyszałam o czymś takim... Pacpaw, powiedz do jakich dań taka sól i czy ma jakieś dobre właściwości?
aginaa 22.02.2012 14:17
ile to sie mozna nauczyc :)
Jolanta_P-S 22.02.2012 10:08
nigdy nie słyszałam o czyś takim
Marlena/Kinia 22.02.2012 08:55
prosta, a jakże oryginalna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak