Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysł na obiad

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 podwójny
ziemniaki 6 szt dużych
buraki czerwone 3 szt
marchewka 3 szt
kapusta kwaszona 350 g
jabłka 2 szt
olej 3 łyżki
masło 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
sól i pieprz
cebula 1 szt
mąka 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opak
tłuszcz do smażenia
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pomysł na obiad

Kroki postępowania

1
Filety dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 2 godziny. Ziemniaki obrać, opłukać ugotować w osolonej wodzie, odcedzić utłuc.
Krok 1 - Pomysł na obiad foto
2
SURÓWKA Z BURAKÓW:
Buraczki ugotować w łupinkach na miękko, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić buraczki, dodać szczyptę cukru, soli, sok z cytryny. Mąkę rozmieszać w 1 łyżce wody, wlać do buraczków, mieszając zagotować.
Krok 2 - Pomysł na obiad foto
3
SURÓWKA Z MARCHWI
Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, wymieszać z 0,5 łyżeczki cukru i kwaskiem cytrynowym, wymieszać.
Krok 3 - Pomysł na obiad foto
4
SURÓWKA Z KAPUSTY
Kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, jabłkiem, olejem, 0,5 łyżeczki cukru, solą i pieprzem, wymieszać. Koperek umyć, pokroić dość drobno. Filety z kurczaka smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Pomysł na obiad foto
5
Na półmisku układać zestaw surówek, filet z kurczaka i łyżką do lodów nabierać 3 kulki ziemniaków. Ziemniaki posypać koperkiem
Krok 5 - Pomysł na obiad foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak