Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka selerowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler naciowy 300 g
seler korzeniowy 300 g
masło 30 g
mleko 100 ml
śmietana 200 ml
jajko 2
sól szczypta
pieprz szczypta
gałka muszkatołowa 1/2 łyżki
starty chrzan 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka selerowa

Obydwa selery oczyścić . Korzeniowy pokroić w plastry , a naciowy w słupki . Warzywa smażyć osobno na maśle przez około 4 minut . Do natłuszczonej formy żaroodpornej wyłożyć warstwę selera korzeniowego . Następnie ułożyć warstwę selera naciowego . Warzywa przekładać do wyczerpania składników . Mleko wymieszać ze 100g śmietany i jajkami ,dodać sól , pieprz oraz gałkę muszkatołową .Seler podpiekać ok. 3 minuty w temp. 220 stopni C . Po wyjęciu formy z piekarnika polać danie sosem śmietanowym i piec jeszcze ok 25 minut. Resztę śmietany umyć na kremową masę i wymieszać z chrzanem . Gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak