Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 50 dag
mąka pszenna 15 dag
jajko 4 sztuki
cukier kryształ 6 łyżek
mleko 2% 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami

Wiśnie opłukać, osączyć, oderwać ogonki, wydrylować.Dwa jajka umyć i rozdzielić na żółtka i białka.Dwa białka odłożyć. Dwa żółtka razem z pozostałymi całymi jajkami utrzeć na pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.Do utartych jajek dodać mleko, przesianą mąkę i szczyptę soli.Ciasto dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut, aby napęczniało.Dwa odłożone białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wlać do natłuszczonej okrągłej formy.Na wierzchu rozłożyć osuszone wiśnie.Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak