Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa migdałowa wg Piotra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 5 szklanek
migdały 100 g
sól szczypta
olejek migdałowy 2-3 krople
ryż 4 łyżki
cukier 4 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki
skórka pomarańczowa 1 pomaranczy
cynamon szczypta
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa migdałowa wg Piotra

Ryz opłukać , zalać szklanką gorącego mleka i ugotować . Migdały sparzyć , obrać ze skórki , wysuszyć w piekarniku a następnie zemieć lub posiekać . Utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka . Zalać resztą gorącego mleka . Przyprawić solą i cynamonem . Gotować na małym ogniu 10 minut . Dodać sparzone rodzynki i odstawić zupę na 30 minut by napęczniały . Zupę połączyć z ugotowanym ryżem , wlać olejek migdałowy . Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wraz ze skórką z pomarańczy dodać do zupy . Podawać w miseczkach udekorować płatkami migdałowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 21.02.2012 09:38
super
Anio?eczek 20.02.2012 22:29
smacznie
Anio?eczek 20.02.2012 22:29
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak