Spagetti z parmezanowymi klopsami

Spagetti z parmezanowymi klopsami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 gram
  • parmezan starty

    70 gram
  • bułka tarta

    50 gram
  • czosnek

    4 ząbki
  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    3 łyżki
  • cebula

    3 szt.
  • Pomidory krojone z puszki

    400 gram
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • pomidory suszone Smak

    100 gram
  • brązowy cukier

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • oliwa z oliwek

    7 łyżkek
  • rukola

  • makaron

  • oregano

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spagetti z parmezanowymi  klopsami
W głębokiej misce ugniatać mięso z 2 łyżkami mleka przez 5 minut. Następnie dodać parmezan (zostawić odrobinę do ozdobienia), bułkę tartą, rozgnieciony czosnek, oregano, kolendrę i gałkę. Całość wyrobić na jednolita masę i uformować duże klopsiki około 8 sztuk.
Krok 2 - Spagetti z parmezanowymi  klopsami
Cebule pokroić w cienkie pół plasterki , seler pokroić w kostkę , chilli pokroić w krążki ( jeśli chcemy żeby sos był łagodniejszy należy wydrążyć i usunąć pestki ), pomidory suszone pokroić w paski ( jeśli są z zalewy odsączyć,ja preferuje suche ).

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebule seler i chili, smażyć aż się zeszkli około 10 minut. Następnie dodać czosnek pomidory suszone, i pomidory z puszki.
Krok 3 - Spagetti z parmezanowymi  klopsami
Całość wymieszać,przełożyć do rondelka i dodać cukier i pieprz, gotować na małym ogniu około 15 minut.
Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy i obsmażyć klopsy, delikatnie je obracając aż się mocno zarumienią. Następnie przeoczyć je od sosu, delikatnie wymieszać i dusić 20 minut.
Krok 4 - Spagetti z parmezanowymi  klopsami
W połowie duszenia zagotować osolą wodę z łyżką oliwy i solą i ugotować makaron.
Talerze udekorować świeżą ruccolą, nałożyć makaron a następnie sos z pulpetami.Posypać parmezanem.
I podawać gorące.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

13.05.2017 09:59
smaczne danie

cookingangelika

24.04.2017 12:10
pychota !!!

Stenka

28.02.2017 19:46
smaczne danie

IZABELA29

19.01.2017 18:59
Pyszne danie

Ada-Gaba

31.01.2016 20:16
apetyczny obiadek

Grazyna0211

25.12.2015 20:16
smaczne danie

as28

08.11.2014 19:54
świetny przepis

ben-ka

10.10.2014 14:53
Z chęcią bym spróbowała.

bietka

05.06.2013 06:58
bardzo apetyczny obiadek :)

zdeba

01.01.2013 09:57
pyszności !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat