Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża 1/4 pęczka
Grill przyprawa ziołowa Prymat wg uznania
ser gorgonzola 100 gram
Kolendra cała Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
rosół drobiowy 1/2 litra
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana gęsta 2 czubate łyżeczki
oliwa
czosnek 1 ząbek
brokuły 200 gram
Musztarda delikatesowa Prymat 3 czubate łyżeczki
kalafior 200 gram
rydze 10 (marynowane)

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami

Kroki postępowania

1
Mięso ponacinać tak, żeby utworzyć duże płaty. Folię aluminiową posmarować lekko oliwą. Ułożyć na niej mięso w ten sposób, aby płaty lekko na siebie nachodziły. Mięso oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
2
Na mięsie ułożyć listki bazylii.
Krok 2 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
3
Zwinąć roladę, z wierzchu posypać przyprawą ziołową, zawinąć w folię aluminiową, którą ponakłuwać nożem. Zawiniętą roladę umieścić w garnku do gotowania na parze w części z dziurkami. Do drugiej części z dziurkami włożyć brokuły i kalafior, oprószyć je lekko solą. Przykryć i gotować ok. 0,5 godziny.
Krok 3 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
4
Na rozgrzaną na patelni oliwę wycisnąć czosnek i zeszklić go. Dodać gorgonzolę i smażyć, aż ser się rozpuści.
Krok 4 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
5
Stopniowo dolewać połowę rosołu, cały czas mieszając. Do sosu dodać kolendrę, pieprz cytrynowy, śmietanę (ja użyłam 22%) i musztardę. Dokładnie rozmieszać.
Krok 5 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
6
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym zimnym rosołem, zagęścić nią sos.
Krok 6 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
7
Mięso wyjąć z garnka, odwinąć z folii, pokroić w ukośne plastry.
Krok 7 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto
8
Mięso ułożyć na talerzach, polać sosem. Podawać z kalafiorem, brokułami i marynowanymi rydzami.
Krok 8 - Bazyliowa rolada z sosem serowo-musztardowym i marynowanymi rydzami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 27.01.2013 22:36
Doskonały przepis. Ślinka cieknie jak się go czyta i ogląda zdjęcia.
Beata61 02.12.2012 20:47
ciekawy przepis
Marlena/Kinia 20.02.2012 14:57
świetne
stokrotka 20.02.2012 13:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak