Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosol mojej Babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 5 sztuk
pietruszka 2 sztuki
seler 0.5 sztuki
cebula 1 duza
makaron 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku
indyk 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosol mojej Babci

Z indyka najczesciej kupuje 2 szyje lub skrzydelko (na skrzydelku jest wiecej miesa). Mozna zrobic rosol rowniez z kaczki, tez jest bardzo smaczny ale najlepiej z takiej domowej.
Zagotowuje wode w garnku -- jak juz widze ze woda zaczyna parowac to dodaje mieso. I zmiejszam gaz na sredni (na kuchenkach elektrycznych, gdzie max jest 9 -- ustawiam na 5 lub 6).
Nastepnie obieram i dodaje przkrojona na dwie/trzy czesci marchewke, pietruszke i seler. Obieram cebule.
Zeby rosol mial zlocisty kolor nalezy cebule poopalac na koncach -- nastepnie przekrajam ja na pol i wrzucam do rosolu.
Sole i pieprze do smaku.
I teraz najwazniejsze! Nalezy zmiejszyc gaz na male obroty (na kuchenkach elektrycznych -- ustawaim na 3 lub 4) i gotowac pod przykryciem przez minimum 2 godziny. Wowczas wszystko soba przejdzie i smak bedzie rewelacyjny!!
Trzeba jeszcze ugotwac makaron i na stol! :) Zycze smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IrenaM 21.02.2012 22:27
w sobotę będę gotowała rosołek, mam nadzieję, że wyjdzie smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak