Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 30 g
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
jajko 2 szt
cukier 1/2 szklanki
margaryna 80 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masa makowa 1 puszka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z makiem

Drożdże dokładnie ucieramy z dwoma łyżkami cukru, wlewamy do nich ciepłe mleko i mieszamy dokładnie z połową szklanki mąki (bierzemy ją z tego przygotowanego 0,5kg). Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrósł. W tym czasie wsypujemy do miski mąkę, cukier waniliowy, wbijamy dwa jajka, a dwa żółtka ucieramy z cukrem( pozostałe dwa białka zostawiamy do masy makowej) i dodajemy do reszty składników. Do miski wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy dokładnie ciasto ręką. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło, które dodajemy do ciasta, gdy już dobrze je wyrobimy i dalej wyrabiamy, by tłuszcz dokładnie wymieszał się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, by podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy do niego bułkę tartą-dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z dwóch białek i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając, by składniki połączyły się. Gdy ciasto wyrosło dzielimy go na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na podłużny placek grubości około 1 cm. Na każdy placek nakładamy masę makową. Teraz skręcamy ciasto w spiralę uważając, by masa nie wypadła. Tak skręcone dwa warkocze ciasta zlepiamy końcami i zaplątujemy w okół siebie, by złączyć kolejne dwa końce. Tak uformowany zawijaniec układamy w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 180 stopni, pieczemy około 1 godziny. Po wystudzeniu warto oprószyć cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 20.02.2012 11:45
Bardzo fajnie wygląda
Aga20 20.02.2012 11:20
wow! Uwielbiam drożdżówkę z makiem!! to musi być pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak