Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI ZWANE INACZEJ CHRUSTEM P.G.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanka
żółtko jajek 5 szt
masło 2 łyżka
cukier waniliowy 1 op
śmietana 30% 1/4 szklanka
śmietana 18-procentowa 1/4 szklanka
spirytus 1 łyżka
smalec 2 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI ZWANE INACZEJ CHRUSTEM P.G.

Mąkę przesiałam na stolnicę, zrobiłam wgłębienie, dodałam żółtka, śmietanę, cukier, spirytus. Zagniotłam i wyrobiłam ciasto. Musi być ono jednolite i się nie kleić.

Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą bardzo cienko rozwałkowałam i radełkiem pokroiłam w paski, na każdym z nich przekroiłam na środku, przełożyłam jeden koniec przez rozcięcie.

Smażyłam na rozgrzanym smalcu z obu stron do momentu zrumienienia się.

Faworki przełożyłam na papierowy ręcznik,aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kiedy wystygły posypałam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak