Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z pieczarkami pycha

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka 1 1
ryż 1 1
por 1 1

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z pieczarkami pycha

4 udka kurczaka
20 dag ryżu
2 pory
25 dag pieczarek
250 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)
opakowanie marynaty pikantnej
2 ząbki czosnku

Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z marynatą,dodać rozdrobnione ząbki czosnku rozmieszać. Udka z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć, później dokładnie natrzeć marynatą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godzin, a najlepiej całą noc. Do naczynia żaroodopornego wsypać najpierw ryż, wyrównać powierzchnię, na tym ułożyć pokrojony w plastry por, następnie pokrojone w plastry pieczarki.Na samym wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość powoli zalać szklanką przygotowanego wcześniej bulionu.Tak przygotowaną potrawę piec w piekarniku o temp. 180 stopni C przez około 50 minut. Aby uzyskać chrupiącą skórkę należy 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na opcję grillowania. :) Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak