Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe Piotra

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3
ryż 1 i 1/2 szklanki
cukier do smaku
mąka 1 i 1/2 szklanki
cukier waniliowy 3-4 łyżki
olej do smażenia
jogurt naturalny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe Piotra

Ryz ugotować najlepiej kilka godzin wcześniej , żeby dobrze ociekł z wody . Do ryżu dodać szklankę jogurtu naturalnego , jajka , cukier waniliowy i cukier do smaku . Stopniowo wsypywać przesianą makię przez sitko i całość dokładnie wymieszać . Łyżką kłaść porcje ciasta na rozgrzany olej . Placki smażyć z obydwu stron na rumiano . Wyjąć i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku . Placki można podawać z marmoladą , musem owocowym , owocami syropem klonowym , polewą czekoladową lub cukrem pudrem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak