Ciasto z budyniem i ze śliwkami

Ciasto z budyniem i ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • mąki

    2,5 szkl
  • cukru

    1,5 szkl
  • cytryna

    1 szt
  • śmietany

    2 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masa

  • śliwki

    1/2 kg
  • mąka

  • mleko

    3/4 litra
  • budynie śmietankowe

    2 szt
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Margarynę utzreć z cukrem, dodać mleko, mąkę, żółtka, ubite białka, proszek, sok z cytryny i śmietanę. Utrzeć na gładką masę. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao.
2. Śliwki przekroić, usunąć pestki. Oprószyć mąką. Na blachę wylać jasne ciasto, ciemne i pionowo powkładać śliwki. Piec ok.45 min w temp. 180st. Ostudzić. Na mleku ugotować budyń, wyłożyć na ciasto. Ostudzić. Polać polewą. Ewentualnie posypać orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

12.02.2017 11:18
smaczne ciasto

IZABELA29

20.08.2016 18:36
fajnie wygląda

ben-ka

22.02.2016 07:32
Nie jadłam takiego......

Grazyna0211

01.11.2015 17:23
pyszne ciasto

RenataZ-et

12.10.2013 23:37
wygląda super!

Iwusia

19.08.2013 22:51
ale to ciasto kusi

[email protected]

12.03.2013 12:33
pychotka taki deser

caralajna

18.09.2012 11:14
mniam

misia53

08.03.2012 19:14
ciasto z budyniem naszej czekoladki jedzą z zachwytem największe niejadki....

[email protected]

21.02.2012 14:25
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat