Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pół kg
żółtko jajek 6 szt
cukier pół szkl
spirytus 1 kieliszek
masło 1 kostka
drożdże 4 dag
mleko 1,5 szkl
cukier puder
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło - przestudzamy do 40stopni. Do mleka z masłem dodajemy cukier i mieszamy aż sie rozpuści, wtedy rozpuszczamy w mleku również drożdże. Do miski przesiewamy mąkę. Do maki dodajemy żółtka, spirytus oraz mleko z cukrem, masłem i drożdżami. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie. Zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagniatamy je jeszcze przez kilka minut. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich pączki - zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy pączki wyrosną smażymy je na dość mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 21.02.2012 13:40
tak pycha :)
anja3107 21.02.2012 10:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak