Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jajko 3
kasza gryczana 2 szklanki
twaróg 700 g
ziemniaki 6 dużych
majeranek szczypta
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą gryczaną

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku . Odcedzić , rozgnieść za pomocą tłuczka i ostudzić . Kaszę gryczaną ugotować także w osolonej wodzie , odcedzić i ostudzić . Ugotowane ziemniaki i kaszę wymieszać z twarogiem . Do smaku dodać szczyptę majeranku oraz sól , pieprz i pieprz ziołowy . Na stół wysypać mąkę . Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajka , wymieszać . Ugotować wodę i dolewać jej tyle do mąki z jajkami by po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe . Ciasto podzielić na 3 części . Każdy kawałek rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka . Na każdy krążek położyć łyżkę farszu z kaszy i zlepić dobrze brzegi , aby podczas gotowania nie wypadł farsz . Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 7 minut . Można je podawać z tłuszczem i cebulką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak