Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
mąka pszenna 2 kg
olej
sól 2 łyżki
drożdże 50 g
mak do posypania
zakwas
mąka pszenna 1 szklanka
woda 8 (ciepła)
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie

Zrobić zakwas : wieczorem wymieszać jedną 1 szklankę wody z 1 szklanką mąki pszennej . Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do rana -najlepiej użyć lnianej ściereczki . Drożdże rozrobić z ciepłą wodą , zakwasem i 1 kg mąki żytniej . Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby wyrosły . Następnie dodać mąkę pszenna i sól . Mocno i starannie wymieszać wyrobić po czym ponownie zostawić do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu przełożyć do 3 keksówek wysmarowanych olejem , wypełniając 1/2 każdej formy . Wierzch lekko posmarować wodą , posypać makiem . Zostawić do wyrośnięcia . Piec około 1 godziny w temp 220 stopni C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 28.04.2012 16:54
pyszny lubiue domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak