Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z rabarbatem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 850 g
mąka sojowa 50 g
cukier 190 g
jajko 250 g
mleko 400 ml
masło 180 g
drożdże 80 g
sól 5 g
kardamon 3 g
rabarbar 900 (pokrojony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z rabarbatem

Mleko podgrzać i połączyć z drożdżami , dodać część cukru 50g i mąki pszennej 200g , rozczyn odstawić do garowania . Jajka napowietrzyć z cukrem , połączyć z rozczynem , dodając pozostałe składniki ciasta drożdżowego . Gotowe ciasto odstawić do garowania ,, następnie ciasto przebić . Pod koniec mieszania dodać drobno pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać . Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego garowania . Wygarowane ciasto nakładać łyżką do głębokiego smażenia temp tłuszczu około 175 stopni C . Czas smażenia około 4 minuty . Gorące ciastka należy obtoczyć cukrem kryształem następnie posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak