Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowo migdałowa fantazja

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
jajko 2 szt
mleko 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna Kasia 100 g
cukier waniliowy 1 szt
cukier 100 g
jabłka 1 kg
cukier 2 łyżka
rodzynki 100 g
margaryna Kasia 50 g
margaryna Kasia 100 g
płatki migdałowe 100 g
cukier 100 g
miód 1 łyżka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowo migdałowa fantazja

Robotem z nożami siekającymi zrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki aby sie schłodziło na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną margaryną.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w sporą kostkę.
Na patelni stopić 50 g margaryny, wrzucić rodzynki i jabłka i smażyć około 3 minuty.
Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

100 g Kasi roztopić na patelni, dodać cukier i migdały i chwilkę smażyć.
Dodać miód i cukier i zagotować mieszając.
Gotową masę migdałową wyłożyć na jabłka.

Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut.
Ciasto można podać na ciepło lub na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 20.05.2013 21:18
pienie wyglada
Jastinka 23.02.2012 08:52
świetne
Agnieszka_B 20.02.2012 14:45
Zapowiada się przepysznie:)
cukiereczek 20.02.2012 12:51
zjadłabym
Anio?eczek 19.02.2012 11:54
fantazja na całego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak