Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki orkiszowe z cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 240 g
mąka pszenna 100 g
otręby pszenne 4 łyżki
olej 4 łyżki
sól 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
woda 125 ml
cukier 1 łyżeczka
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orkiszowe z cebulką

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody, odstawić aż zaczną pracować. Cebulą posiekać bardzo drobno, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Mąki wymieszać z otrębami i solą. Do drożdży dolać 2 łyżki oleju, wymieszać i wlać do mąki. Dodać podsmażoną cebulkę i stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, aż powstanie gładka lśniąca kula. U mnie ciasto wchłonęło 125 ml wody. Ciasto zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Zagnieść ponownie, uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem zostawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st, piec bułki ok. 20 minut.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.02.2012 16:32
mąka orkiszowa jest ponoć najzdrowsza. Świetny przepis
edita15 19.02.2012 12:05
pięknie
Aga20 19.02.2012 09:42
Wyglądają smakowicie;)
caralajna 19.02.2012 08:35
pyszne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak