Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańska fasolka po bretońsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 0,5 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
cebule 2
olej odrobina
mąka pszenna 1/4 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
czosnek 0,5 ząbka
majeranek 0,5 opakowania
bazylia
tymianek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć w przegotowanej, zimnej wodzie przez noc. Po namoczeniu uzupełnić wodę tak, żeby była ok. 5 cm nad fasolą. Dorzucić ziele angielskie i listki laurowe. Przykryć i gotować do czasu, aż fasola zmięknie. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Podrumienić na odrobinie oleju na sporej patelni. Dodawać powoli mąkę, by zagęścić powstały sos. Dusić, aż cebula się rozgotuje. Dodać przecier pomidorowy i zmniejszyć ogień do minimum. Dokładnie rozprowadzić. Do garnka z ugotowaną fasolą dodać sos i wymieszać. Dosypać majeranku bazylii i tymianku, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przyprawioną fasolkę odstawić na ok. 30 minut, by smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak