Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo- kokosowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
jaja 6 sztuk
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 szklanka
wiórki kokosowe 200 gram
białko 6
Masa budyniowa:
mleko 2% 2 szklanki
masło 200 gram
żółtko jajek 6
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
cukier puder 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
tłuszcz do formy
budyń waniliowy 1 opakowanie
masa Kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo- kokosowe

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić, dodając stopniowo cukier.Żółtka wymieszać z octem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do białek.Delikatnie wymieszać z mąką i kakao.Ciasto wylać na natłuszczoną blachę o wymiarach 24x34 cm.
Masa kokosowa:
Białka ubić, dodając stopniowo cukier i wiórki.
Masa budyniowa:
Zagotować 250 ml. mleka.Resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką.Wlać na gotujące się mleko, mieszając.Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym.Dodać wystudzony budyń, żółtka i utrzeć.
Ciasto budyniowo-kokosowe:
Masę kokosową kłaść łyżką na ciasto.Piec ok.50 minut w temp.180 stopni.Ostudzone ciasto przekroić, oddzielając ciemne od jasnego i przełożyć masą budyniową.Udekorować według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak