Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

carbonara z boczkiem i cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dkg.
cebula biała
jajko 4 szt.
parmezan starty
olej 1/3 szkl.
śmietana 30% 1 szkl.
makaron farfalle
pomidory 2 duze
sól

Przepis i sposób przygotowania na: carbonara z boczkiem i cebulą

można do tej potrawy użyć makaronu kokardki jeśli nie mamy takiego jak w przepisie,cebule obrać pokroić w plasterki boczek w drobną kostkę w rondelku rozgrzać olej podsmażyć boczek dodać cebulę i dusić aż będzie miękka w międzyczasie ugotować makaron w osolonym wrzątku w/g wskazówek na opakow.odcedzić i przelać zimną wodą polać 2 łyżkami oliwy lub oleju aby się nie skleił,pomidory umyć i pokroić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne i pokroić miąższ zw kostkę do miseczki wbić jajka dodać starty parmezan,śmietanę i dokładnie rozmieszać widelcem,makaron włożyć z powrotem do umytego garnka dodać do niego boczek z cebulą i dokładnie wymieszać,wlać jajko z serem i energicznie mieszać na małym ogniu aż jajko się lekko zetnie wykładać na talerze posypać startym parmezanem ułożyć na wierzchu pokrojone pomidory i przybrać listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak