Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

klarowane masło 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
śmietana 100 gram
serek topiony 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 2 szklanki
szpinak świeży 400 gram
woda 2/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym

Kroki postępowania

1
Masło rozgrzać, wycisnąć na nie czosnek, lekko go zrumienić. Dodać szpinak i usmażyć go. Do szpinaku dodać śmietanę, serek topiony, sól i pieprz. Smażyć tak długo, aż płyn odparuje. Przestudzić.
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
2
Z mąki, szczypty soli i gorącej wody zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
3
Ciasto bardzo cienko rozwałkować (na grubość ok. 1-2 mm), wyciąć kółka.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
4
Na środku każdego kółka ułożyć porcję szpinaku.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
5
Złożyć na pół, zlepić brzegi.
Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
6
Pierogi wrzucać do lekko osolonego wrzątku.
Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto
7
Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzić.
Krok 7 - Pierogi ze szpinakiem i serkiem topionym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 02.01.2014 07:23
Świetne pierogi :)
Motorek 01.09.2013 11:15
fajny pomysł
Sroczka 30.12.2012 21:57
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Marlena/Kinia 19.02.2012 17:46
chętnie bym spróbowała
Ewa6274879 18.02.2012 21:48
Po prostu uwielbiam!
BernadettaP 18.02.2012 21:16
Poproszę porcyjkę !
Renia1 18.02.2012 20:28
musza byc pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak