Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklawa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 1 opak
mix orzechów
migdały
masło 10 dag
Goździki całe Prymat 5 szt
cynamon 1 łyżeczka
cukier
miód 4 łyżki
woda 1/4 szkl
sok z 1 pomarańczy
sok z połowy cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Baklawa

Kroki postępowania

1
Mielimy goździki, orzechy i migdały. Najlepiej się nadają orzechy włoskie i pistacje. następnie dodajemy cynamon.
Krok 1 - Baklawa foto
2
Z wody, miodu, soku z cytryny i pomarańczy przygotowujemy syrop. Gotujemy wszystko razem i czekamy aż trochę zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia
Krok 2 - Baklawa foto
3
Masło roztapiamy. Doajemy cukier. Ilość cukru zależy od upodobań ja nie lubie bardzo słodkiej baklawy więc dałam 3 łyżki. Smarujemy blaszke. Wykładamy kilka platów filo (każdy z osobna smarujemy masłem). Wysypujemy orzechy, znów kilka warstw (+masło), orzechy, reszta płatów filo. Od góry polewamy masłem.
Krok 3 - Baklawa foto
4
Nacinamy do samego spodu. Wstawiamy na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Krok 4 - Baklawa foto
5
Po wyjęciu z piekarnika od razu polewamy naszym syropem. Można posypać resztą orzechów.
Krok 5 - Baklawa foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Baklawa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 01.07.2015 08:25
przepyszny deser:)
Dorota76 09.10.2013 16:47
najsłodszy i najlepszy deser na świecie
Aga20 06.12.2012 09:07
Myśle, że można poprostu ciasto wyjdzie grubsze;)
pacpaw 05.12.2012 22:18
zamiast filo możemy dać zwykle francuskie?
pacpaw 05.12.2012 22:17
uwielbiam baklawę. W tym deserze zakochałem się od pierwszego kęsa
caffee_tea 02.07.2012 22:27
smaczne na pewno
Aga20 19.02.2012 09:41
Można mrożone dostać w marketach;)
stokrotka 18.02.2012 22:37
A gdzie można zdobyć to ciasto filo?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak