Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z żurawinowym farszem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1
gotowane mieso drobiowe 60 dag
jajko 5
cebula 1
przyprawy
czosnek 1 pałka
olej
margaryna
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z żurawinowym farszem

Kroki postępowania

1
Minimum 1 dobę wcześniej marynujemy gęś pozbawioną szkieletu (pozostawiamy tylko kości na nogach. Czosnek obieramy, rozgniatamy, dodajemy garść majeranku , 2 łyżeczki soli, nieco pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie, bazylie i 0,5 szklanki oleju - mieszamy i nacieramy gąskę.
Krok 1 - Gęś z żurawinowym farszem foto
2
Mięso (najlepiej gęsie) mielimy przez maszynkę razem z podsmażoną cebulką, dodajemy żurawinę, jajka oraz przyprawy do smaku
Krok 2 - Gęś z żurawinowym farszem foto
3
farsz nakładamy luźno do gęsi którą zszywamy i przekładamy do rękawa kuchennego.
Krok 3 - Gęś z żurawinowym farszem foto
4
Gęś pieczemy w temp 190* tyle czasu ile ważyła gęś 2-3h, pół godziny przed wyjęciem rozcinamy folie by gęś się zrumieniła.
Krok 4 - Gęś z żurawinowym farszem foto
5
Dopiero na drugi dzień, po całkowitym wystudzeniu gęsi mozemy wyjąć sznurki.
Krok 5 - Gęś z żurawinowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 18.02.2012 22:38
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak