Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zeberka z suszonymi śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 600 g
cebule 2
wino czerwone 100 ml
śliwki suszone 180 g
ząbek czosnku 1
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
sól
pieprz
bulion mięsny 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zeberka z suszonymi śliwkami

W pierwszej kolejności mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie nacieramy z każdej trony pieprzem, solą oraz majerankiem. Później mięso posypujemy również z każdej strony papryką ostrą oraz słodką papryką. Mięso odkładamy na jedną godzinę, żeby przeszło smakiem przypraw. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy. Późnij cebulę kroimy w plasterki. Ząbek czosnku obieramy, myjemy wodą, a następnie bardzo drobno siekamy. Wcześniej odstawione żeberka podsmażamy na rozgrzanym oleju, a później dodajemy do tego cebulę i czosnek i znowu podsmażamy. Do tego dolewamy olej i dodajemy śliwki suszone, które musimy pokroić w mniejsze kawałki. Całość trzymamy na ogniu, aż połowa wina odparuje i to zalewamy bulionem mięsnym. Całość doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem oraz solą i dobrze mieszamy. Całość dusimy razem, aż mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 15.03.2012 06:42
smakowite
Wojt@s
Wojt@s 13.03.2012 09:52
extra
owocówka 28.02.2012 07:45
ale fajne
pioge7 25.02.2012 16:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak