Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 12 dag
masło 12 dag
cukier 12 dag
jajko 4 sztuki
mielone migdały 7 dag
mąka 20 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
lukier
cukier puder 1 szklanka
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto. Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić. Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.06.2012 09:14
piękna
jeta72 18.03.2012 14:20
pyszna
Zoso 09.03.2012 23:10
uwielbiam
Kas2 24.02.2012 18:52
pięknie wyrosła
jolanta19 18.02.2012 16:03
pycha
foczka-ks 17.02.2012 18:29
wysoka wyrosła
foczka-ks 17.02.2012 18:29
wysoka wyrosła
MAR3STA 17.02.2012 17:45
śliczna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak