Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serpentynki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
margaryna 250 gram
jajko 2 sztuki
śmietana 1 szklanka
cukier do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: serpentynki

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy je godzinę w lodówce. Potem porcjami wałkujemy na cienkie placki i tniemy na około 1,5 cm paski .
Krok 1 - serpentynki foto
2
Paski ciasta nawijamy na foremki do rurek , zachowując między kolejnymi zwojami odstępy
Krok 2 - serpentynki foto
3
Nawinięte serpentyny obtaczamy w cukrze i pieczemy na blasze w temperaturze 180 C do zezłocenia . Gorące ściągamy z rurek :)
Krok 3 - serpentynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 18.02.2012 16:26
z chęcią bym takich skosztowała
Beatris 18.02.2012 15:39
Foremki mam. Muszę w końcu je użyć, skoro można na nich upiec takie cudeńka.
Ewa6274879 17.02.2012 18:17
efektowne :)
cooleczka 17.02.2012 17:37
super
Magdalena67 17.02.2012 17:07
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak