serpentynki

serpentynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 gram
  • margaryna

    250 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana

    1 szklanka
  • cukier

    do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - serpentynki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy je godzinę w lodówce. Potem porcjami wałkujemy na cienkie placki i tniemy na około 1,5 cm paski .
Krok 2 - serpentynki
Paski ciasta nawijamy na foremki do rurek , zachowując między kolejnymi zwojami odstępy
Krok 3 - serpentynki
Nawinięte serpentyny obtaczamy w cukrze i pieczemy na blasze w temperaturze 180 C do zezłocenia . Gorące ściągamy z rurek :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sroczka

18.02.2012 16:26
z chęcią bym takich skosztowała

Beatris

18.02.2012 15:39
Foremki mam. Muszę w końcu je użyć, skoro można na nich upiec takie cudeńka.

Ewa6274879

17.02.2012 18:17
efektowne :)

cooleczka

17.02.2012 17:37
super

Magdalena67

17.02.2012 17:07
Fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat