Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowe pierożki z piekarnika

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 5 dag
margaryna 1
woda letnia 1 łyżek
cukier 2 łyżeczki
cukier puder
dżem jagodowy

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowe pierożki z piekarnika

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem, dodajemy do mąki posiekanej z margaryna i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy tak na godzine. Po wyjęciu z wody, obsypujemy kule mąką i zagniatamy ponownie.
Krok 1 - Jagodowe pierożki z piekarnika foto
2
Ciasto dzielimy na 3 mniejsze częsci i każdą z nich dość cienko wałkujemy i wycinamy duże krążki za pomocą miseczki. Na środku każdego krążka układamy 1-1,5 łyżeczki gęstego dżemu jagodowego (lub innego ).
Krok 2 - Jagodowe pierożki z piekarnika foto
3
Krawędzie ciasta delikatnie moczymy wodą i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Widelec moczymy w mące i wykonujemy nim zdobienia, dociskając zlepione ciasto (jak na zdjęciu).
Krok 3 - Jagodowe pierożki z piekarnika foto
4
Pierogi pieczemy przez 13 minut w temp 180*, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Jagodowe pierożki z piekarnika foto
5
Z 1 porcji ciasta wychodzi około 25 sporej wielkośći pierożków (ilość zależna od wielkości krążków)
Krok 5 - Jagodowe pierożki z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.01.2014 22:29
Dla mnie bomba!
Klausia 17.01.2013 08:29
wyglądają pysznie :)
Anna169Hosz 17.06.2012 20:22
Wyglądają zachęcająco.
stokrotka 18.02.2012 22:41
dobre
Sroczka 17.02.2012 15:23
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak