Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijaski z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 gram
mleko ciepłe 1 szklanka
sól 3 szczypty
cukier 1 łyżeczka
mąka 3 szklanki
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Do cebuli dodać pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, wlać rozczyn i zagnieść gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto
3
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Krok 3 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto
4
Na środku rozłożyć pieczarki.
Krok 4 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto
5
Zwinąć w roladę (brzeg ciasta posmarować ciepłą wodą, żeby lepiej się skleiło).
Krok 5 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto
6
Kroić ukośne kawałki (ok. 5 cm), posmarować je ciepłą wodą i układać na wysmarowaną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Krok 6 - Drożdżowe zawijaski z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.12.2012 13:36
pyszniutkie !
Sroczka 12.10.2012 22:46
Musiały bardzo dobrze smakować.
msmariusz 20.02.2012 23:44
smacznie
Dorota76 17.02.2012 16:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak