Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z malin na zimę idealny na przeziębienie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 2 kilogram
cukier 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z malin na zimę idealny na przeziębienie

W pierwszej kolejności należy przebrać maliny, usunąć robaczywe i oczyścić z nich wszelkie zanieczyszczenia. Następnie opłukać na sicie maliny pod bieżącą wodą. Maliny przesypać najlepiej do dużego słoja z nakrętką, wsypać cukier i zakręcić maliny z cukrem. Należy potrząsać stale w celu równomiernego rozłożenia cukru w słoju. Słoik z malinami odłożyć w ciepłe miejsce na kilka dni. W momencie kiedy owoce- maliny puszczą sok, wówczas należy do przecedzić przez drobne sitko. Sok wlać do słoików, szczelnie go zakręcić i następnie pasteryzować słoiczki z sokiem około 15- 20 minut. Po zagotowaniu należy odwrócić do góry dnem i odczekać do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 30.11.2012 19:01
super
staropolanka5 17.02.2012 19:09
tez robie dużo malinowego soku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak