Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 500 g
zakwas żytni 165 g
woda 300 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy na zakwasie

Zakwas musi być aktywny, tzn. dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem. I musi być dość stary. Jeśli mamy młody zakwas to dodajemy jeszcze około 8 gram świeżych drożdży.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 8 godzin. U mnie chyba nawet 12 było. W tym czasie ciasto nam urośnie. Znów troszkę je wyrabiamy i przekładamy do foremki na kolejne 8 godzin. Tym razem pilnujmy żeby nie za długo (to znaczy 8 powinno spokojnie wystarczyć), bo może wystąpić efekt przerośnięcia i ciasto nam się zapadnie w sobie. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy dokładnie i ostrożnie chleb olejem/oliwą z wierzchu.
No i do piekarnika na 40 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjmujemy (ostrożnie), przekładamy na kratkę i czekamy grzecznie aż ostygnie.

A jeśli faktycznie ktoś ma młody zakwas i doda troszkę drożdży, to proces wyrastania będzie znacznie szybszy, myślę, że po 2 godziny na pierwsze i drugie rośnięcie trzeba by poświęcić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ali 03.08.2014 05:21
Z tego co pamiętam to pełnoziarnistej.
anemon 01.08.2014 21:21
Jakiej mąki orkiszowej należy użyć?
iziona 17.02.2012 13:12
Wspaniały i pewnie bardzo pyszny
mikrusiak 17.02.2012 11:51
chleb własnej roboty...jestem jak najbardziej za...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak