Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 265 gram
brązowy cukier 480 gram
gruszki 4 małe sztuki
jajko 3 sztuki
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sól 2 szczypty
kakao 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
2
80g masła i 150g cukru rozgrzać z 2 łyżkami wody. Kiedy masło się stopi, gruszki ułożyć na dnie wybrzuszoną stroną do góry i gotować 2 minuty. Gruszki ułożyć w tortownicy płaską stroną do dołu, polać płynem, w którym gotowały się gruszki.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
3
Resztę masła i cukru ukręcić na kremową masę, dodawać stopniowo jajka.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
4
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao, przesiać na krem jajeczny i wymieszać. Ciasto wyłożyć na gruszki.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto
5
Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto pozostawić 5 minut w formie. Ciasto wyłożyć na talerz w ten sposób, żeby gruszki znalazły się u góry.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo-gruszkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.10.2013 09:04
Super pomysł na super ciacho :)
Ada-Gaba 10.03.2012 06:50
palce lizać
ziutula
ziutula 18.02.2012 13:50
lubię gruszki w ciemnym cieście...
Dorota76 17.02.2012 16:12
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak