Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza domowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 4 dag
olej 2 łyżki
sól 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki
pieczarki 30 dag
cebula biała 1 szt
wędlina 20 dag
kukurydza /niekoniecznie/ 400 gram
ketchup 150 gram
oliwki 10 szt
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 szczypta
woda 3/4 (ciepła)
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza domowa

Drożdże łączymy z mąką oraz ciepłą wodą. Dodajemy olej, zioła i sól. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki masła i soli. Wędlinę kroimy również w plasterki. kukurydze odsączamy na sicie.
Ciasto zarabiamy jeszcze kilka chwil ,wałkujemy i wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą.. Smarujemy odrobiną ketchupu; nakładamy pieczarki, wędlinę, oliwki, kukurydzę; oprószamy przyprawą. Wierzch posypujemy serem i polewamy ketchupem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 19.02.2012 15:37
super
Justyna28 17.02.2012 17:01
apetycznie wygląda
halina17 17.02.2012 12:26
nie ma to jak domowa pizza - pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak