Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turecki budyń

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
masło 1 łyżkę
budyń waniliowy 1/2 torebki
śmietana 1 łyżka
skórka z cytryny 1 cytryny
mleko słodowe kilka łyżek
wiórki kokosowe 1 łyżke
cynamon
palony cukier 2-3 łyżki
prażone pistacje

Przepis i sposób przygotowania na: Turecki budyń

Rozgrzej masło w garnuszku , dodaj opłukany ryż , zamieszaj i zalej dwoma kubkami wrzącej wody lub gorącego mleka . Przykryj i gotuj , aż ryz wchłonie płyn nie mieszaj podczas gotowania . Możesz dodać odrobinę szafranu lub kurkumy , wtedy deser będzie miał bardzo apetyczny kolor . Ugotowany ryż wymieszaj z budyniem bez dodawania wody , łyżką śmietany , cynamonem , skórką z cytryny i ewentualnie wiórkami kokosowymi . Wypełnij ryżem ,małe miseczki po brzegi . i lekko go ugnieć .Pozostaw do wystygnięcia -wtedy łatwo go wyłożysz w nienaruszonej formie . Polej mlekiem i posypuj orzeszkami oraz palonym cukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.02.2012 20:33
nie wiedziałam że ryż z cynamonem to turecki budyń
caralajna 16.02.2012 20:33
nie wiedziałam że ryż z cynamonem to turecki budyń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak