Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy tort dla zakochanych
6 jajek,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki krupczatki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Wymieszać dokładnie. Foremkę w kształce serca wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Przelać ciasto. Piec 30 min w temp. 175 st. Przestudzić i przekroić na pół.
Dodatkowo:
1/2 kg twarogu,
400 ml kremówki,
250 g półsłodkiej czekolady,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
5 łyżeczek żelatyny,
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać do śmietanki, mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min, następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg oraz zimną żelatynę. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować.