Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka na zimę z kalafiorem, ogórkiem i papryką

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 sztuk
ogórek 2 kilogram
cebula 1 kilogram
marchew 1 kilogram
papryka czerwona 1 kilogram
woda 3 litr
ocet 10 % 70 ml
czosnek 2 główka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuk
pieprz 10 sztuk
sól 2 łyżka
cukier 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na zimę z kalafiorem, ogórkiem i papryką

Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać drobno w talarki. Kalafior, ogórki, marchew, paprykę umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Kalafior podzielić na różyczki, ogórki pokroić w plasterki, nie obierać ogórków, marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych otworach, z papryki usunąć gniazda nasienne i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać do warzyw cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie i porcjować do słoiczków. Do każdego słoiczka dodać liść laurowy i pieprz ziarnisty. Z wody, octu, soli i cukru zrobić zalewę, następnie zagotować zalewę. Zalać warzywa w słoikach zalewą, mocno zakręcić słoik i pasteryzować przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak