Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne ptysie z malinową śmietanką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka 2 szklanki
woda 2 szklanki
szczypta soli
śmietana 30% 250 ml
sok malinowy 3 łyżki
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne ptysie z malinową śmietanką

Kasię rozpuścić w garnuszku wraz z wodą.Dodać szczyptę soli.Gdy masa zacznie bulgotać dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Masa będzie gotowa,gdy zacznie odchodzić od łyżki.Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo jaja i dokładnie wymieszać.Za pomocą 2 łyżeczek nakładać ciasto na papier do pieczenia.Piec w temperaturze 200 stopni ok.30min.

Następnie ubić śmietanę z dodatkiem soku i nadziewać przekrojone i ostudzone ptysie.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.09.2012 20:28
pychotka
ewa78 06.07.2012 08:04
Ale rozpusta
madi356 22.05.2012 21:47
uwielbiam ptysie
bietka 01.05.2012 14:55
pycha
hastalavista 12.03.2012 19:49
bardzo apetyczne :)
MAR3STA 22.02.2012 11:29
ze zdjęcia myślałam że to pączki, świetne;)
JUSTYNA61 16.02.2012 15:10
trzeba spróbować tego przepisu:)
msmariusz 16.02.2012 14:17
piękne ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak