Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jajkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 8
śmietana 3 łyżki
papryka 1
szynka 100 g
boczek 100 g
cebula 1
pomisor 1
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jajkami

Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Do roztrzepanych jajek dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Masę tą doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i ponownie dobrze mieszamy. W pierwszej kolejności szynkę oraz boczek kroimy w kostkę. Pokrojone składniki: boczek oraz szynkę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Pomidor myjemy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki, a każdy plasterek jeszcze na pół. Paprykę czerwoną myjemy, kroimy na pół, żeby wyciąć ze środka gniazda nasionek, a później kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, dokładnie myjemy pod ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia, a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Warzywa oraz pokrojoną wędlinę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy zrobioną masą jajeczną. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 -20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 27.02.2012 13:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak